Vilket kreditkortet har bäst förmåner?

Kreditkort bonus

När man jämför kreditkort kan man inte bara se till bonussystemet, utan det gäller att hitta det kreditkort som har bäst förmåner.

Många stirrar sig blinda på bonussystemet och tänker på de pengar de kan få tillbaka – i form av tillgodobelopp, inköp av nya resor eller återbäring i pengar (cashback). Men för att kunna välja rätt kreditkort behöver du en bredare bild än så. Det gäller att se till alla förmåner och väga dessa mot kostnader och begränsningar. För även om ett kreditkort är globalt betyder det inte att du kan använda det överallt.

Kreditkort med bra bonus

Generellt kan man säga att Diners Club och American Express är mindre accepterade runt om i världen än exempelvis MasterCard. Det är alltså inte alla butiker och restauranger som godtar betalning med de förstnämnda korten. Följden kan bli att du tvingas använda ett annat kreditkort eller direktbetalningskort som VISA – vilket inte ger dig några bonuspoäng.

Ett kort med bra poängsystem men som inte fungerar överallt kan alltså i slutändan ge dig mindre i plånboken än en med aningen mindre generöst bonussystem men som fungerar på de flesta ställen. Även om du kan få 30 Eurobonus-poäng per 100 kronor med American Express, eller 20 Eurobonus-poäng med Diners Club kan du få tillbaka mer med MasterCard som bara ger 10 Eurobonuspoäng per 100 kronor.

Tjäna mest bonuspoäng

En del VISA-kort är också anslutna till bonussystem och om du skaffar kreditkort hos Skandiabanken kan du få 5 Eurobonus-poäng per 100 kronor du handlar för. Notera att VISA inte är något kreditkort utan ett betalkort. Förutom bonussystem bör du jämföra årsavgift, ränta för utnyttjad kredit och om eventuella avgifter tillkommer vid betalning. Det är även klokt att kolla upp vad som händer om du inte betalar din faktura i tid – vissa kortföretag tar dyra avgifter.

Bonussystemet är viktigt och många tänker att den tyngsta faktorn är att man ska tjäna så många bonuspoäng som möjligt på kort tid. Men det finns annat som kan innebära fördelar för dig som kund. Om du reser utomlands och slipper kostnaden för valutaväxling (ingen valutaväxlingsavgift) kan du spara stora pengar. Kan du dessutom ta ut pengar utan avgift är det givetvis ett enormt plus.

Jämför alla förmåner

När du jämför kreditkort är det alltså viktigt att ta hänsyn till alla förmåner. Vad många missar är även att det finns ett förhandlingsutrymme när det gäller det finansiella. Du kan alltid kontakta kreditkortföretaget och fråga om det finns möjlighet att slippa årsavgiften. Om de förstår att du är beredd att avsluta ditt kort kan de gå längre än man tror och det händer att kunder får reducerad eller borttagen årsavgift.

Om du använder ditt kort smart och tjänar bonuspoäng men undviker att utnyttja krediten mer än nödvändigt (och inte utöver den räntefria eller kostnadsfria kreditperioden) gör du en bra affär. Ifall du ändå handlar på kredit ibland bör du se till att alltid ha sparpengar på ett separat konto, så att du snabbt kan betala in på kreditkortkontot om det skulle behövas. Det är nämligen här kortföretagen tjänar pengar och att handla på kredit utan att betala tillbaka kan bli dyrt.