Vilket kreditkort är bäst?

Vilket kreditkort är bäst

När det gäller kreditkort kan du tjäna pengar på att jämföra olika alternativ. Här tipsar vi dig om hur du får veta vilket kreditkort som är bäst.

Jämför olika kreditkort för att hitta det som passar dig bäst. Se till ränta, årsavgift och eventuella övriga kostnader, men glöm inte att även jämföra bonussystem och andra förmåner. Beroende på vad du har tänkt använda kortet till finns det flera varianter som du kan välja bland. Är du en person som reser mycket kan Bank Norwegian kreditkort eller Marginalen Traveller vara bra alternativ.

Om du reser mycket utomlands bör du välja kort med fria kontantuttag och utan valutaväxlingsavgift. Denna kan ligga på 1 – 3 % av beloppet du handlar för och om du spenderar mycket kan det bli en betydande summa som bara går upp i rök. Kreditkort inriktade mot resor har ofta en reseförsäkring som ingår i tjänsten och denna innebär att du kan få ut en bra ersättning vid försening eller förlorat bagage.

Kreditkort med bäst bonus

Merparten av alla kreditkort är anslutna till något bonussystem och här gäller det att tänka efter vad som är värdefullt för just dig. Vill du kunna köpa saker för din bonus, få ut kontanter (cash-back) eller byta in poäng mot nya resor? Det som är bäst för andra behöver inte vara bäst för dig. Olika kort har också olika villkor. Hos vissa får du poäng för allt du handlar med ditt kreditkort, medan andra har undantag. Enklaste sättet att jämföra kreditkort är att använda en gratis jämförelsetjänst online – då får du snabb överblick.

Det är även vanligt att man inte får poäng om man betalar med sitt kreditkort hos en konkurrent till företaget. Om du exempelvis har ett Bank Norwegian kreditkort kan du alltså inte få bonus för resor du köper hos Sas – även om du betalar med Norwegians kreditkort. Samma sak gäller för bensinbolag och deras kreditkort. Detta är inget konstigt, utan de fördelaktiga villkoren är förstås till för att binda upp dig som trogen kund.

Jämför ränta och kreditavgifter

När du jämför olika kreditkort bör du kolla upp hur lång kostnadsfri kredit du har och vilken ränta som gäller efter den perioden. Att utnyttja sin kredit till max och sedan låta bli att betala in brukar vara en dålig affär och kan bli inkörsporten till en skuldfälla. Ofta tillkommer då kostnader och dyra kreditavgifter och detta kan bli dyrt i längden. Försök därför att hantera krediterna på ett smart sätt, så får du alla fördelar med ett kreditkort – men slipper nackdelarna.

Om du reser utomlands och vill använda ditt kort kan det vara aktuellt att jämföra kostnader och avgifter för kontantuttag i utlandet. Försök även att få ett kreditkort utan valutaväxlingsavgifter, så sparar du mycket pengar. Årsavgift tillkommer ibland och här bör du komma ihåg att en sådan avgift alltid är öppen för förhandling – det händer att kunder lyckas förhandla sig till rabatt eller att de slipper avgift helt. Du måste dock själv kontakta kreditkortsföretaget och diskutera det hela.