Samla poäng med ett kreditkort

kreditkort med poäng

Genom att handla med kreditkort samlar du bonus i ett poängsystem. När du har kommit upp i en viss nivå kan du utnyttja dina poäng till nya köp – win-win för dig och kortföretaget.

Majoriteten av alla kreditkortsföretag erbjuder någon form av bonussystem för sina kreditkort. Detta är förstås för att uppmuntra dig till fler köp och för att de vill behålla dig som lojal kund. Och vad får du ut av det hela? Väljer du rätt kort kan du spara eller tjäna ganska mycket på affären – beroende på hur man ser på saken. Samlade poäng ger återbäring som kan klirra skönt i plånboken.

En vanlig deal är att man får bonuspoäng vid köp och du kan exempelvis få 10 poäng per 100 kronor, 20 poäng per 100 kronor eller 30 poäng per 100 kronor som du spenderar. Vilken nivå du hamnar på beror på vilken typ av kreditkort du väljer och MasterCard, Diners Club och American Express har helt olika poängsystem. Några andra vanliga kreditkort är EuroCard och Re:member.

Rätt kreditkort lönsam affär

Ett kreditkort med bra bonussystem är en lönsam affär för dig som kund. Det innebär i praktiken att du handlar med kreditkort och för varje hundralapp du spenderar får du bonus utifrån en bestämd poängskala. Det är stor skillnad på hur många poäng du får vid köp, men den en viktig aspekt är hur accepterat kortet är i olika länder. Om du reser och vill betala med ditt kreditkort där det inte fungerar, kan du tvingas använda ett alternativt kort.

Då förlorar du viktiga poäng. Tänk därför på att välja ett kort som är accepterat och som du kan använda på många ställen. Du bör ta reda på vad som gäller för inlösen av poäng. Vissa kort ger möjlighet till köp av vad du vill, kör av nya resor (som Bank Norwegian kreditkort) eller uttag av kontanter (cashback). Ofta har kreditkortföretaget samarbete med andra aktörer för att kunna erbjuda dig att köpa varor och produkter till extra förmånliga priser.

När du betalar en resa med kreditkort brukar det ingå en utökad reseförsäkring. Denna kompletterar din vanliga hemförsäkring och i många fall kan man få ut en riktigt bra ersättning vid försening eller om flygbolaget skulle tappa bort ditt bagage – eller om det levereras för sent. Ofta får du då pengar direkt i handen som du kan handla nya kläder, skor och hygienartiklar för – och på så vis kan du rädda semestern.

Risker med kreditkort

Vad tjänar kreditföretagen pengar på? Årsavgift och ränta. En vanlig fälla när det gäller kreditkort är att man inte betalar sina räkningar i tid. Kreditkort kan vara smidigt, bekvämt och faktiskt en bra affär för dig som kund – så länge du betalar tillbaka utnyttjad kredit i tid. Annars kan det bli dyrt och du vill definitivt inte handla och samla kredit på hög utan plan för hur du ska kunna betala tillbaka.

Att använda kreditkortskredit som lån är inte någon fördelaktig affär – åtminstone inte på längre sikt. Med ett banklån, snabblån, privatlån eller blancolån får du mycket bättre ränta och villkor. Kreditkort är bäst till det som de är avsedda för – snabba transaktioner. Då kan du njuta av alla fördelar som flexibilitet och överskådlighet men riskerar aldrig att få höga räntekostnader.