Kreditkort med låg ränta

Kreditkort med låg ränta

Precis som för lån gäller det att jämföra vilken ränta du får betala för kreditkort. Enklaste sättet är att jämföra online – då får du snabb överblick och kan välja det bästa kreditkortet.

När du handlar på kreditkort får du ofta en räntefri period och denna kan vara exempelvis 30 dagar, 45 dagar, 50 dagar eller 60 dagar. Efter denna period får du betala ränta och avgifter för utnyttjad kredit och räntan kan variera kraftigt mellan olika kreditkortsföretag. Hur mycket kredit du kan använda beror även det på vilket kort du har.

Hur hittar man ett bra kreditkort med lågränta? Jämför räntesatser men glöm inte att räkna med övriga avgifter som kan tillkomma. När man pratar om ränta förekommer begreppen nominell och effektiv ränta. Nominell ränta är den årsränta långivaren eller kreditgivaren vill ha för att låna ut, medan effektiv ränta är den faktiska räntan du betalar – inklusive alla avgifter.

Hitta kortet med bäst ränta

Några av de mest populära kreditkorten är Re:member flex, Klarna Kort, Bank Norwegian Kreditkort och Komplett Bank Mastercard. Gemensamt för dessa är att de har en årsavgift på 0 kr och ganska lång räntefri tid – upp till 56 dagar. Räntan varierar mellan 9,74% – 24,90% och beror till viss del på hur mycket kredit du utnyttjar. Kort med årsavgift har ofta lägre ränta, så räkna på det och se vilket som är mest lönsamt.

Övrigt att ta hänsyn till är bonus och rabatter, extra försäkringar (exempelvis reseförsäkring, tanka-fel-försäkring eller bärgningsförsäkring). Om du reser mycket kan det vara värdefullt att kunna handla och ta ut kontanter utomlands utan valutapåslag (valutaväxlingsavgift). Du kan även sparra mycket pengar om du får kostnadsfria uttag, för uttagsavgiften för vissa kreditkort kan vara hög.

Bonus på alla inköp

Förutom ränta bör du jämföra vilken bonus du får på inköp och vilka köp som är bonusgrundande. För vissa kreditkort räknas bonus på alla inköp (oavsett vad eller var) medan andra bara ger bonus på ett visst ställe eller hos anslutna butiker. Bonusen kan ligga på 1% – 3% och ibland finns restriktioner att du inte får/bör handla hos konkurrenter. Har du OKQ8 eller Shell Mastercard får du exempelvis inte bonus om du tankar hos en konkurrent.

När du har tjänat in bonus enligt systemet kan du välja att utnyttja den på olika sätt. Ofta kan du ta ut en rabattkupong eller handla varor eller tjänster för bonuspoängen. Vissa kreditkortföretag som Bank Norwegian kreditkort låter dig handla nya resor till förmånliga priser. Som du säkert redan listat ut är detta system ett sätt för företagen att binda lojala kunder till sig och belöna dem.

Låg ränta inte allt

När du ansöker om kreditkort bör du välja ett med låg årsavgift, användbar kreditnivå, låg ränta och lång räntefri period. När du sedan använder ditt kort är det klokt att alltid betala tillbaka utnyttjad kredit så snart som möjligt och att aldrig låta räkningar förfalla. Betala i tid så undviker du att halka efter med betalningarna och hamna i en skuldfälla. Genom att hålla ekonomin i balans får du bara fördelar med att handla med kreditkort.