Kreditkort med bäst återbäring

 

kreditkort med återbäring

Varje gång du handlar med ditt kreditkort bygger du på din bonus. Men vilket kreditkort har bäst poängsystem och återbäring? Jämför online så blir det enklare att välja.

De allra flesta kreditkort är anslutna till ett bonussystem och det innebär att du får en viss poäng för en viss summa när du handlar. Poängen omsätts sedan i bonus som du kan använda för att handla annat – kläder, mat, prylar eller nya resor. Exakt vad du kan utnyttja bonusen till varierar och beror på vilken typ av kreditkort du har.

Kreditkort med bra bonussystem

Ett bensinkort eller kreditkort med inriktning på flygresor (som Bank Norwegian kreditkort) är mer uppbundet än ett traditionellt kreditkort som American Express eller MasterCard. Med ett kreditkort hos en viss kedja är du uppbunden och du får bara bonus om du handlar en specifik vara just där och inte hos en konkurrent. Men å andra sidan är bonussystemen för sådana kort ofta mycket generösa och som kund kan du spara stora pengar.

Förutom pengar eller möjlighet att köpa nya resor eller varor kan du få andra förmåner som rabatt och specialerbjudanden. Ofta samarbetar kreditkortföretagen med andra företag och då kan du som kund få fina erbjudanden och extra bra priser på utvalda produkter. Ett exempel kan vara att om du köper en resa får du rabatt på hotellnätter och om du betalar med ditt kreditkort kan du även få en extra reseförsäkring.

Bäst bonus och återbäring

När du jämför bonus och återbäring är det lätt att stirra sig blind på hur mycket bonus man får. Stora butikskedjor som ICA eller Statoil kan exempelvis ge 1% i bonus och 0,5% i återbäring på allt annat du handlar med kortet. Kreditkort har ofta generös återbäring och med American Express kan du få hela 30 Eurobonus-poäng per 100 kronor du spenderar. Diners Club ger 20 Eurobonus-poäng per 100 kronor och MasterCard ger 10 Eurobonus-poäng per 100 kronor.

VISA är inget kreditkort i den bemärkelsen utan ett betalkort, men beroende på var du skaffar detta kort kan du eventuellt få bonus. Visa-kort i Skandiabanken ger exempelvis 5 Eurobonus-poäng per 100 kronor du handlar för. När man väljer kreditkort gäller det att inte stirra sig blind på vilken bonus du kan få. Om du reser utomlands eller använder ditt kort mycket är det viktigt med ett accepterat kreditkort – alltså ett kort som kan användas på många ställen.

Låg årsavgift och bra ränta

När du väljer kreditkort bör du jämföra årsavgift, avgifter och kreditränta. Ibland kan man förhandla sig till lägre eller slopad årsavgift och räntan kan också gå att justera. Du bör även kontrollera hur lång räntefri (kostnadsfri) kredit du har och denna kan vara exempelvis 30, 45, 50 eller 60 dagar. Det innebär i praktiken att om du köper något på kredit och betalar tillbaka inom denna tid är krediten kostnadsfri för dig som kund.

Detta är ett fördelaktigt sätt att använda kreditkort på och du får bättre kontroll och översikt över din ekonomi. Vi råder dig dock att alltid betala tillbaka hela (eller delbetalning av) krediten snarast för att undvika räntekostnader och dyra avgifter. Att utnyttja kredit och låta räkningarna förfalla kan på sikt ställa till det ordentligt i din ekonomi. Men rätt utnyttjat kan kreditkort vara en stor fördel i många situationer.