Finns det kreditkort utan valutaväxlingspåslag?

kreditkort utan valutaväxlingspåslag

Om du reser mycket kan det vara bra med ett kreditkort utan valutaväxlingspåslag. Då betalar du ingen extra avgift för köp eller uttag utomlands.

Alla som har handlat eller tagit ut pengar i automat utomlands vet att det kan bli dyrt. Förutom en uttagsavgift betalar du vanligtvis även ett valutaväxlingspåslag, vilket är att jämföra med den kostnad du får betala hos ett växlingskontor. Kursen för inbyte eller köp är alltid en annan än för att sälja och detta är företagets marginal. För många kreditkort gäller samma princip – när du handlar utomlands får du en något sämre kurs för att kortföretaget ska ha sin del av kakan.

Därför kan det vara en stor fördel för dig som kund att välja ett kreditkort utan valutaväxlingspåslag. Uttagskostnader. Vissa kortföretag erbjuder kort utan avgift och med fria uttag eller uttag med låg eller ingen uttagsavgift. Avgiften för valutaväxlingspåslag kan variera mellan 1-3 % och för vissa kort kan den vara ännu högre. Om du handlar för 10 000 kronor när du är utomlands kan alltså påslaget bli flera hundra kronor.

Kort utan valutaväxlingspåslag

Hur hittar man då bästa kreditkort? Jämför samtliga kostnader – årsavgift, uttagsavgifter och regler för fria uttag, valutaväxlingspåslag och andra avgifter för att få en komplett bild. Ett sätt att jämföra kostnader är att använda en gratis jämförelsetjänst online. Då får du snabb överblick över olika alternativ och du kan också se vad gränsen är för högsta kredit, bonus, ränta och hur länge ditt kreditköp är räntefritt.

Valutapåslag är en onödig kostnad och för en längre utlandssemester kan det bli ett betydande belopp. Om ni är en familj på fem och är borta i två veckor kan man räkna med att ni spenderar 100 000 kronor – eller ca 1400 kronor per person och dag. Med ett valutaväxlingspåslag på 1 % skulle ni betala 1000 kronor helt i onödan och med 3 % skulle samma kostnad bli hela 3000 kronor- pengar som man kan göra något roligare för!

Bästa kreditkort för resor

För att hitta det bästa kreditkortet bör du alltså fråga dig hur mycket du har tänkt resa. Om du reser mycket och ofta kan det löna sig att satsa på ett kreditkort inriktat just på resor. Du kan även studera vad du får för bonus och hur du kan använda den. Norwegians kreditkort har exempelvis bra bonus och här kan du köpa nya resor för dina poäng. Du får alltså återbäring som du kan ha stor nytta av.

När du tar ut pengar i bankomat får du ofta betala en uttagsavgift eller kontantuttagsavgift. Den kan variera från 0 % till 5 % och minsta avgiften är från 0 till 250 kronor. Detta gäller för varje uttag och om du tar ut många småsummor kan det bli väldigt dyrt. Är du utomlands kan du därför spara mycket pengar på att handla eller betala med ditt kreditkort istället för att ta ut kontanter.