Bästa kreditkortet på utlandssemestern

Bästa kreditkortet på utlandssemestern

När du är på semester utomlands är ett bra kreditkort oumbärligt. Men vad ska man tänka på för att hitta bästa kreditkortet?

Många reser utomlands och växlar pengar innan resan eller på plats. Men ett bra kreditkort gör det enklare att ha koll på ekonomin och dessutom får du en mängd andra fördelar. Det gäller bara att hitta det kreditkort som är bäst och som passar just dina behov. Villkor och bonussystem kan skilja sig åt och det är bra att jämföra olika kreditkort innan man bestämmer sig för att skaffa ett kort.

Det finns en mängd olika kreditkort och de vanligaste är MasterCard, VISA, Bank Norwegian, Diners Club, American Express och EuroCard. Villkoren ser väldigt olika ut och det är många saker att ta hänsyn till när man väljer kort. Ibland kan det faktiskt löna sig att ha flera kort – för olika situationer. Vanligaste frågan är vilket bonussystem eller poängsystem som är bäst?

Köp resor för bonuspoäng

Det beror på vad du har tänkt använda den intjänade till. Om du reser mycket kan Bank Norwegian kreditkort vara ett bra kort för dig, eftersom du kan omsätta intjänade poäng till nya resor. Det kan även vara bra att ha kreditkort när du betalar din semesterresa (charter) eftersom det då ingår extra försäkringsskydd – både om resan blir inställd och om du skulle förlora ditt bagage (eller om det blir försenat).

Kreditkortsföretag samarbetar ofta med andra för att kunna erbjuda dig bra priser på produkter eller tjänster. Bra erbjudanden kan man räkna som en del av bonusen, eftersom de innebär en ekonomisk fördel för dig som kund. Vissa kortföretag använder sig även av Cashback-system, vilket innebär att du kan få ut intjänade poäng som pengar (kontanter).

Bästa kreditkortet på resan

När du betalar med kreditkort utomlands bör du ha ett kreditkort med gratis valutaväxling. Då slipper du betala valutaväxlingspåslag varje gång du handlar eller tar ut pengar och det kan du spara mycket pengar på. Vissa dyrare kreditkort tar nämligen 1,5%-2% i växlingsavgift och 3-4 % av beloppet om du tar ut i bankomat. Dessa onödiga kostnader vill man förstås undvika om det är möjligt.

Det är även säkrare att använda kreditkort än att gå runt med en massa kontanter på sig. Och även om det finns säkerhetsskåp på hotellet så är det inte att rekommendera att förvara alla pengar där. Med kreditkort har du alltid pengar tillgängliga och du betalar bara för det du faktiskt köper. Ofta växlar man mer än man behöver (eller för lite) och sedan står man där med en summa pengar som man inte vet vad man ska göra med.

Accepterat kreditkort = bra

När du väljer kreditkort kan du tjäna på att välja ett som är accepterat på många ställen. Även om det är bättre bonus på ett kort kan du tjäna mer på att välja ett som är mer accepterat och gäller som betalmedel på många ställen. Då ökar du oddsen att just ditt kort fungerar där du vill handla och du kan använda kortet mer än ett som inte är lika accepterat.