Bästa kreditkortet på resan

Bäst kreditkort när du skall resa

När du ska åka utomlands är det guld värt att ha ett bra kreditkort. Då får du nämligen extra försäkringar och slipper betala onödiga avgifter och extra påslag vid kontantuttag i automat.

Hur hittar man det bästa kreditkortet för resan? Jämför villkor och årsavgifter för att se vilket som är mest fördelaktigt. Olika kort har olika regler och vissa har uttagsavgift även på bankomater hemma i Sverige. När du handlar med kreditkort dras inte pengarna direkt. Istället räknas månadens utgifter ihop och sedan får du en faktura som ska betalas.

När man reser kan det vara svårt att på förhand veta exakt hur mycket man kommer att spendera och då kan kreditkort vara till stor hjälp. Det är nämligen inte alltid helt enkelt att räkna ut vad saker eller restaurangbesök kommer att kosta – inklusive växlingsavgift. Det är också osäkert att ha en massa kontanter på sig och det är inte heller att rekommendera att förvara en massa kontanter i hotellrummets säkerhetsskåp.

Kreditkort – din bästa vän på resan

Ett tryggt och pålitligt kreditkort med bra villkor kan bli din bästa vän på resan. Du har alltid tillgång till pengar och får dessutom resebonus. De bästa kreditkorten har dessutom låga avgifter för uttag och valutaväxling. Varför är det bra med låg valutaväxlingsavgift? Varje gång du ska ta ut pengar i bankomat utomlands måste du betala en uttagsavgift för själva uttaget. Dessutom tillkommer ett valutapåslag (vilket du även hade betalat om du hade gått till ett växlingskontor).

Bästa kreditkortet för resan har inga eller låga valutaväxlingsavgifter. Dina transaktioner blir alltså billigare än om du skulle ta ut pengar med ett vanligt bankkort. Se till att avgifterna är så låga som möjligt – för det finns även dyrare kreditkort. Dessa kan ta 1,5-2% i växlingsavgift och 3-4% av beloppet i uttagsavgift. Sådana onödiga kostnader vill du självklart undvika.

Gratis kreditkort bra affär

Det kan låta för bra för att vara sant, men vissa kreditkort är helt gratis. Dessa har 0 kr i årsavgift och har inga uttagsavgifter eller valutaväxlingspåslag. Med ett bra kreditkort får du även en kostnadsfri reseförsäkring om du köper din resa med kreditkortet. Om du har köpt din resa med kreditkort och något händer så att bagaget blir försenat – kan du få ut ersättning både från kortföretaget och från din hemförsäkring.

För de flesta kreditkort får du poäng för varje köp och du kan använda dessa poäng för att köpa nya resor, eller annat du behöver. Många kreditföretag samarbetar också med andra företag och de kan erbjuda dig som kund extra förmånliga erbjudanden. Glöm inte att jämföra kreditränta och avgifter innan du väljer kreditkort.

Kredit och sunt förnuft

Även om ett kort är billigt att ha och att skaffa kan kostnaden bli stor om du utnyttjar mycket kredit under lång tid. Det bästa och billigaste för dig som kund är att bara utnyttja krediten kortsiktigt och alltid se till att betala tillbaka pengarna i tid. Om du låter fakturor och räkningar förfalla kan du även få onödiga förseningsavgifter och påminnelser.

Tänk på att även om du handlar på kredit så handlar du faktiskt på riktigt. Det är lätt att låta köpen sväva iväg eftersom det känns som att man har hur mycket pengar som helst, men låt dig inte luras in i en skuldfälla. Tänk igenom dina köp och handla inte mer på kredit än vad du vet att du klarar av att hantera. Du vill ju att resan ska bli ett positivt minne och inte få bitter eftersmak av alltför stora krediter.